"Ik vind het niet makkelijk om samen te werken met collega's die altijd hun mondje klaar hebben."

"Een collega van mij doet soms dingen waar ik echt niet bij kan...." 

Communicatie is effectief wanneer we onze boodschap helder overbrengen en we het standpunt van de ander begrijpen. Dit klinkt heel simpel, maar jammer genoeg is het vaak ingewikkelder dan we in eerste instantie denken.
Ieder beziet de wereld door zijn eigen unieke bril en denkt dat ‘zijn’ werkelijkheid DE werkelijkheid is. Zo handelen we met onvolledige informatie terwijl we ons daar niet bewust van zijn.
We proberen de ander te overtuigen van ons gelijk en de ander doet hetzelfde of zegt bijvoorbeeld ‘ja, maar doet nee’.  
Zo ontstaan patronen binnen een team, waarin ieder blijft reageren zoals ie al deed. En als je doet wat je altijd al deed, is de kans groot dat je als team in een negatieve spiraal terecht komt, wat het samenwerken heel lastig maakt.
Helder-Communiceren begeleidt teams om uit die negatieve spiraal te komen.Allereerst is er met verschillende mensen uit het team een gesprek om te polsen wat de behoeftes van ieder zijn.
Vervolgens wordt op een interactieve manier het gesprek begeleidt met het hele team, waarin er handvatten worden geboden in het écht luisteren naar elkaar.

helder communiceren sven meijer abnamro1“Vanuit ABN AMRO Hypotheken Groep hebben wij Helder-Communiceren benaderd voor het begeleiden van een teamsessie om ons team te laten groeien. Het resultaat: Een leerzame, maar ook hele leuke sessie met veel humor! Als team heel goed om ook weer eens op een andere manier met elkaar aan de slag te gaan. Het was zo’n succes dat we daarna nog de vervolgsessie hebben gehad.”
Sven Meijer, Communicatie Coördinator ABNAMRO

 

 

 

 

“Het directe contact met de medewerkers leek veiligheid te bieden, ze werden serieus genomen, zonder oordeel konden ze hun zegje doen, dat geeft vertrouwen. Als deelnemer heb je echt het idee; "Tegen haar kunnen we dat wel vertellen" of "Ik zal eens even uitleggen hoe het zit". Vooral de les ‘het is niet altijd wat het lijkt, ga eerst onderzoeken voordat je een oordeel geeft’, heeft veel inzicht opgeleverd.”
Verpleegkundige Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

“Petra van Hartskamp weet met humor de juiste dingen in te brengen en creëert een veilige en prettige sfeer binnen een groep.”
P&O manager Zonnegroep Amstelland